Tillbaka i sommarsverige

Ett mål som jag hade för augusti var att resa och upptäcka mer i sommarsverige, framförallt i Västra Götaland. Med inspiration från boken Västergötland – Möten, Mat, Människor av Ingrid Eliasson och Bill Mason bar det därför av till Lidköping för en dagsutflykt. Vi började vid Rörstrands center med guidad tur på deras museum, där de berättade om hur Rörstrand har utvecklats. Det jag tar med mig mest därifrån är den inspirerade formgivaren Marianne Westman, som står bakom både serien Mon Amie och Picknick. Under ett tag stod hennes designer för riktigt höga procent (tror det var cirka 50 %) av Rörstrands omsättning, och även idag så hör de till de bästsäljande serierna. När jag gick där började jag känna riktig stolthet och glädje över svensk kvalité och produktion (närproducerat <3), så gissa om jag blev besviken när jag fick höra att fabrikerna sedan 2005 var förflyttade utomlands pga. prispress. Ska försöka påminna mig själv om detta nästa gång något nytt ska inhandlas, att det är inte bara kvalité i sig man stöttar när man köper dyrare svenskt, utan även lokalt näringsliv. Kan inte påminnas tillräckligt ofta.

Efter muséet strosade vi omkring i Lidköping, för att sedan åka vidare till Spiken och äta lunch på Spikens brygga. För min del blev det varmrökt lax och röding med potatissallad, så gott. Har verkligen saknat fisk i alla dess former i Tyskland, och njuter till fullo varje gång jag äter det här.

lidköping-torg

LIdköpings torg med turistinformation. Fint fint!

Konst längs med kanalen som rann genom staden.

spiken_harbour

Spikens hamn, sommaridyll!

Lunchen, som smakade betydligt bättre än den såg ut.

Utsikten <3

spikens-brygga

Vårt lunchställe Spikens Brygga


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Warning: Attempt to read property "queue" on null in /customers/8/3/1/lovre.se/httpd.www/wp-includes/script-loader.php on line 2841 Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /customers/8/3/1/lovre.se/httpd.www/wp-includes/script-loader.php on line 2841