Svenja zu Besuch

svenjaimg_1020

img_1022

 

img_1027

“Neuer Süßer”, det vill säga vin som producerats i år och inte helt vinat till sig än utan har smak som vindruvesaft

img_1030

Jenny och en något udda Kürbis

img_1031

Det var inte bara jag som fotade marknaden

img_1035

img_1041

Canon EOS 5D Mark II

För två veckor sedan var min tyska vän Svenja på besök från Frankfurt. Hur kul som helst att hon kom hit och såg hur jag hade det, speciellt med tanke på att hon fick se Freiburg ur sin soliga och bästa sida. Att kunna äta frukost på balkongen i slutet av oktober, det är ingenting jag är van vid.

Efter att ha sovit ut och ätit vår frukost på balkongen, bara för att jag kan säga det igen, drog vi oss in mot stan och den dagliga marknaden som finns där. Konceptet liknar lite bondens marknad i Göteborg, då lokala bönder kommer in till staden för att sälja sina grönsaker och frukter. Något jag har upptäckt här är att tyskarna blir som pumpagalna under hösten. Pumpa heter på tyska Kürbis och överallt kryllar det av olika sorters Kürbis, Kürbisrecept och höstmenyer med Kürbisrätter. Inte mig emot, eftersom jag tycker Kürbis är riktigt gott och verkligen har börjat uppskatta säsongsbetonad mat.

På marknaden fanns det också flera som sålde så kallat Neuer Süßer, vilket är ett sorts vin från årets säsong. Det är dock inte helt färdigt vin utan alkoholprocessen har snarare precis börjat. Därför är det grumligt och smakar snarare som vinbärssaft än som alkoholhaltigt vin. Jag tycker att det liknar det alkoholfria man kan dricka i Sverige men min syster höll inte riktigt med om det när hon fick smaka. Det sägs att kärt barn har många namn, och det gäller även för Neuer Süßer. Här i Freiburg är Neuer Süßer det vanligaste, men kommer du till andra vinregioner kan det bland annat heta Neuer WeinBitzler eller Sauser. 

Nu till lite tysk grammatik. Anledningen till att det heter Neuer Wein istället för Neu Wein, Neuer Süßer istället för Neu Süß, är att vin är en alkoholhaltig dryck och därmed har artikeln Der, vilket gör att alla adjektiv i dessa fall ska sluta på -er. Så då vet ni det.

Ibland förundras jag lite över skillnader i humor här och hemma. Här är det, kanske inte helt normalt men ej heller konstigt, att man sitter med en gosedjursorkester och spelar för att få pengar. Om jag känner mitt Sverige rätt, hade det skapat väldigt många sneda blickar där. Det har även gällt andra saker. När vi var på en vinkällarvisning så drogs det ett skämt om att männen behövde breda axlar för att kvinnorna skulle kunna luta sig därpå. Medelåldersmänniskor skrattade lite sådär lagom, medan tanken som flög i mitt huvud var “Det där hade aldrig gått hem i Sverige utan setts som totalt negativt“. Men det är sånt här jag gillar med att vara utomlands. Man får ett nytt perspektiv.

 


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Warning: Attempt to read property "queue" on null in /customers/8/3/1/lovre.se/httpd.www/wp-includes/script-loader.php on line 2841 Warning: foreach() argument must be of type array|object, null given in /customers/8/3/1/lovre.se/httpd.www/wp-includes/script-loader.php on line 2841